A cosplay történelme

A cosplay az anime és képregények világának egy kulcsfontosságú tényezője. Azonban bármennyire is Japánhoz szeretnénk kötni, valójában egy Amerikai eredetű jelenségről van szó. Az első modern cosplayről 1908-ban készült feljegyzés, amikor is az amerikai Mr. és Mrs. William Fell Mars lakóknak öltözött egy álarcosbálon egy akkori képregény alapján.  

A fellendülést a Rocky Horror Picture Show hozta el, hiszen elindított egy mozgalmat, melynek során akár felnőttek is magukra öltötték kedvenc karakterük jelmezét még akkor is, ha éppen nem Halloween-t tartották. Ebben a Show-ban meghatározó szerepet töltöttek be a vérvörös rúzsok, hálós harisnyák, fűzők, cilinderek és sétapálcák mind a férfi és női karakterek jelmezében. 

Annak ellenére, hogy a történet relatívan egyszerű volt, a zenés-táncos előadás sokakat magával ragadott, így létrehozva egy hatalmas rajongói tábort és ezzel együtt egy “szektát” is. Ennek hatására a rajongók felöltötték sok szereplő jelmezét, és kulcsfontosságú mondatokat harsogva özönlöttek be a színházakba.

 A maskarába öltözött nézők és színészek akkora érdekeltséget generáltak a színházi előadást követő filmnek, hogy hetente vetítették azt egész Amerikában, akár még éjfélkor is. 

A beöltözködés talán örökké a sci-fi sorozatokhoz és az álarcos bálokhoz lett volna köthető, ha nem lett volna Nobuyuki Takahashi, aki létrehozta magát a cosplay szót egy Sci-fi világtalálkozó ihletéséből. Itt látta, hogy mennyi ember öltözik be különféle karakternek, és Japánba hazatérve írt is erről. 

Annak ellenére, hogy ez a szokás már Japánban is élt egészen a ’70-es évektől, nem volt rá szó, ami kifejezné, hogy mi is ez valójában. Így, rengeteg próbálkozás után Takahashi a cosplay (costume + play | jelmez + színdarab/előad) szót választotta, és japánosította azt: コスプレ (ko-su-pu-re).

Habér a jelenség Amerikából indult ki a népszerű Batman vagy Superman képregényeket nem túl sokan olvassák az Egyesült Államokban, hiszen nincs túl nagy célközönségük. Ezzel ellentétben a Japán mangák mindenkinek szólnak, és mindenki talál kedvére valót a több százezer darab között.  

Felnőtt nő vagy? Nem probléma. Ott vannak a josei mangák, mint például a Hikari to Tomo ni, amely egy autista kisgyermek neveléséről szól. Szereted a varázslást és a másvilágokat? Ott vannak az isekai mangák, mint például a Tate no Yuusha no Nariagari. Vagy netalán akcióra és bunyókra vágysz? Ha igen, ott van neked a One Piece. 

A kínálat szinte végtelen, és nem az animék, hanem a mangák a meghatározó részei a cosplaynek, ugyanis általában itt kerülnek megalkotásra a karakterek, mielőtt anime vagy videó játék lenne belőlük. 

A cosplay jelenség mára már benőtte magát, és elengedhetetlen része lett a popkultúrának. Világszerte rendeznek különösen erre specializálódott eseményeket, mint például az AnimeCon és a MondoCon, ahol az a ritka, ha valakin nincs valamilyen maskara. Az ilyen események mellett még a zenébe is megjelenik, hiszen rengeteg előadó/együttes ölt fel valamilyen stílusú ruhát, mint például az X Japan, akik úgy öltöznek, mint a rockosított Malice Mizer-ek. De ott van a finn Heavysaurus metál együttes is, akik dinónak öltözve adnak elő gyerekdalokat.