Ashihara Daisuke – World Trigger

  Sziasztok, Tachikawa vagyok, új újságíró. Ma a World Trigger mangáról illetve animéről fogok nektek írni.

  Az író Ashihara Daisuke, jelenleg 40 éves, Okayama prefektúrában született. Eredetileg egy sport mangát szeretett volna írni, de a szerkesztője bátorította, hogy inkább valami olyasmit írjon, ami valójában érdekli, így egy sci-fi történeten kezdett el dolgozni. Először a világot, majd a karaktereket találta ki, utána elhelyezte a szereplőket különböző helyzetekben, később adta hozzá a történetet. A továbbiakban hozzáadta a sport manga ötleteit is. Az alap ötlete az volt, hogy a karakterek egy idegen technológiát használnak.

 A World Trigger-ben gyakran használt kifejezések:
  Border (Határ):
Egy szervezet ami arra szolgál, hogy megvédje a Földet és az embereket a  Neighbor-ok támadásaitól.
 Trion:
Egy olyan energia, amely mindenkiben megtalálható (úgy is el lehet képzelni, mint a Narutoban a chakrát).
  Kapu:
Olyan átjárók, amelyek segítségével bolygók között lehet közlekedni.
  Váltó:
Az eredeti testet trion testre váltja át, melyben harcolnak. Eredetileg neighbour-technológia.
  Neighbourok:
A földönkívüliek gyűjtőneve.

  A Shounen Jump-nál az ilyen jellegű történetekben korábban mindig csak egy kiválasztott karakter tudta használni az efféle erőt, de a World Trigger ebben különbözik a többitől, mivel itt mindenki tudja használni. A különbségek nem csak ebben merülnek ki hanem abban is, hogy az alap koncepció nem az, hogy a főszereplő erőtlen de anbiciózus majd kap egy hihetetlen erőt és azt magukévá téve kell és így legyőznie nagyobbnál nagyobb gonosztevőket. Erre jó példák a Boku no Hero Academia és a Black Cover. Viszont nem sok olyan manga/anime van mint a World Trigger ahol a fő szereplő gyenge és nem kap semmilyen plusz erőt, emiatt az eszére kell hagyatkoznia.

  Az egyik főszereplő Mikumo Osamu, aki nagyon őszinte, erkölcsös, tisztességes, eszes de nem a legokosabb és gyenge, de ennek ellenére erőszeretettel hősködik, mivel tisztában van azzal hogyha egyszer is elmenekülne egy veszély helyzetből, akkor utána mindig a menekülést választaná. A céljai eléréséhez erőssé kell válnia ami nem egy könnyű számára.
  A másik fő szereplő Kuga Yuuma, aki egy idegen és semmit nem tud Japánról és annak működéséről. Yuuma erős, nyugodt, és vidám külseje ellenére mély depresszióban szenved. Kuga és Yuuma egy csapatot alkotnak. És kisegítik egymást a saját hiányosságaikban.

  Maga az erőrendszer úgy van kitalálva, hogy mindenki rendelkezik egy alap Trion mennyiséggel ami születéskor határozódik meg. Egy bizonyos mérték után különféle, úgynevezett side effect-ek jelentkeznek a karaktereknél. ami egy képességet vagy érzéket erősít fel. Ilyen például a szuperhallás, a hazugságon való átlátás, vagy a gyors tanulás képessége.
  A Föld védelmére létrehozták a Border, ami abból a célból jött létre, hogy felvegye a harcot a Neighbour támadások ellen. A Bordernek különféle ágazatai vannak, összesen 3 katonai ágazata van.
 1. a Tamakoma-ágazat, ami azon elvet követ, hogy barátkozzanak össze a Neighbourg-okkal,mert hasonóképpen látják őket mint saját magukat.
 2. Ágazatban Kido-san közvetlen beosztotjai tartoznak, akik egyenesen bázisnak jelentenek és azon a véleményen vannak, hogy az összes Neighbour az ellenségük, és az összeset ki kell írtani.
 A 3.ágazat az önvéselmi egység, akiknek nincs bajuk a Neighbour-okkal, viszont harcolni akarnak a bolygójuk védelme érdekében. Ők Shinoda vezér igazgató alatt állnak.
  A Border alkalmazottai többek között az operátorok és az ügynökök. Ezutóbbiak különféle Rank-csatákban vesznek részt, hogy sorba állítsák az általuk alkotott csapatokat. 2-4 fős alakulatokban dolgoznak, és melléjük társul egy operátor. Besorolása az ügynököknek C B A és S osztályú. Az A csoportba az ügynökök 5%-a esik bele, amelynél még magasabb rangot jelent az S besorolás, ahova mindössze páran tartoznak. Az ügynökök általánosságban mesterlövészek, tüzérek, lövészek, vagy különféle kardhasználók és mindannyian különféle kiegészítőket használnak, mint például a szellemke.

  A World Trigger feltehetőleg Daisuke fő műve, mostanáig 207 fejezete van kiadva. Az író 2016 novemberétől egy időre szünetet tartott, mivel egy krónikus gerincbetegségben szenved. Emiatt az anime adaptáció is leállt egy darabig.
  Daisuke eddig 6 mangát alkotott. Kettő közükük a World Trigger előfutárjai: a Trigger Keeper és a Jitsuryokuha Elite Jin. Az anime-vel kapcsolatban meg kell említeni, hogy az animációjáért felelős csoport a Toei Animation felelt. (Ugyan ez a csoport felelt rengeteg One Piece részért és a Dragon Ball franchise-ért.) Ez a studio csak egy-két helyen használt CGI-t és azok is bele illeszkednek a jelenetekbe.

  A zenei rész felelőse Kawai Kenji, akiről azt lehet tudni, hogy nem mesterműveket ír, hanem inkább általános zenei alkotásai vannak.
  Maga a mű hangulata humoros, érdekes, néhány helyen szomorú. Az én véleményem szerint teljesen bele tudja szippantani a nézőt a világába. Egyik oka ennek, hogy lehet hasonulni a karakterekkel, mivel sokaknak van egyfajta háttér sztorija ami miatt meg tudjuk ki miért viselkedik úgy ahogy. Maga a sorozat lassan indul be, de a késöbbiekben izgalmas. Azt is meg kell említeni, hogy van az adaptációban van egy filler arc ami a 49. résztól 63.részig tart. Maga a filler története nem annyira rossz, de ki lehet hagyni.
  Érdekesség, hogy az opening-et nem az első pár percre időzítették, hanem a rész közepébe valahol a 10-14. perc közé.