Horimiya: Jó romantikus anime, vagy nagyra értékelt iskolai dráma?

Az előző szezon egyik legjobb romantikus animéjének címét több adat szerint is a híres Horimiya nyerte. Ebben a vicces, romantikus és néhol komoly alkotásban a nézők Hori-san és Miyamura-kun történetét ismerhetik meg. Ennek során végigkísérhetjük Miyamura-kun személyiségfejlődését, és változását, melyet a rendkívül bájos és bolondos Hori-san segít elő. Mindenféle animés oldalon magas értékelése volt.

 

 

De vajon tényleg elég jó ahhoz, hogy adjon nekünk valami újat, vagy csak egy átlagos felértékelt iskolai dráma?

Már a kezdetekben látszott, hogy nagy siker lesz, ugyanis MyAnimeListen (MAL) a premierje megdöntötte a rekordot nézettségszámban, megelőzve a korábbi Kanojo, Okarishimasu c. animét.  Jelen pillanatban is elég népszerű, hiszen a MAL-en a 245. helyet foglalja el, ami igazán szép teljesítmény több ezer/tízezer anime között. Ezen felül, az anilist oldalán pedig a 84. helyet tudhatja magáénak.

Megosztóak a róla a vélemények a közösségi médiákon is. Sakaroikin írja: “Heartwarming ending, actually one of the better endings I’ve watched. The graduation speech scene was hilarious…” (Szívmelengető befejezés, és igazából ez az egyik a legjobb befejezések közül, amit valaha láttam. A ballagási beszéd jelenet elképesztő volt…). Persze vannak árnyoldalak is. Sokan panaszkodnak miatta, hogy az utolsó részek felé kihagytak egy csomó jó dolgot, és az idővel rosszul bántak (túl sokat ugrottak).

De vajon mit nyújthat nekünk, nézőknek ez az anime?

Rengeteg mellékszállal szolgál nekünk a főszál mellett, mely már az elejétől kezdve arra szolgált, hogy segítse a nézőket abban, hogy lassan de biztosan átéljék az egyes részek érzelmeit. Természetesen rengeteg benne a dráma, és egy ilyen történet nehezen történhetne meg a valóságban. Vagy legalábbis nem lenne mindennapi. Viszont leszögezhetjük, hogy a sorozat végső célja az volt, hogy megmutassa, egy ilyen szituáció mégis megtörténhet. Ezt legjobban az utolsó részből láthatjuk, amikor is Miyamura visszatekint saját, korábbi énjére, és Hori megnyugtatja, hogy bármi is történt volna, találkoztak és összejöttek volna, akár létezik sors, akár nem.

Hori és Miyamura

Míg rengeteg más animében titkolják a főszereplők a kapcsolatukat (pl.: Kanojo, Okarishimasu; Domestic na Kanojo; stb.), ebben az animében azt figyelhetjük meg, hogy a főszereplők kapcsolata nem egy “elszigetelt világban” fejlődik, virágozgat. A Horimiyában a szerelmes pár barátokkal van körbevéve, akik többé-kevésbé támogatják őket, de azért nekik is megvan a saját kis életük. Bár nem mennek át olyan bonyolult karakterfejlődésen, mint Miyamura, de a látottakból következtethetünk rá, hogy ezt meg lehetne tenni, amennyiben szükséges lenne, például Kouno Sakura esetében. Mindazonáltal itt sem beszélhetünk csak a jóról. Érdemes megemlítenünk Hori sötét, szadista hajlamait. Ezen felül nem árt egy pillantást vetni Miyamura énjére is, és elgondolkodni rajta, hogy vajon hogyan kezelné a barátnője furcsaságait az ő valódi kedves énjével. Mivel még csak egy éve ismerték egymást az anime végén lévő leánykérés előtt, előbb vagy utóbb megtapasztalják, hogy a fantáziavilágba illő kalandjaik nem tarthatnak örökké. Hiszen mind tudjuk, hogy egy kapcsolat sem mentes veszekedésektől, de kijelenthetjük, hogy ezidáig mindketten jól megvoltak különösebb összezörrenés nélkül.

Végezetül pedig csak annyit mondanék, hogy számomra az anime tetszett, akárcsak a vele egy szezonban megjelenő Gotoubun no Hanayome 2. évada, és a véleményem szerint megérdemli azokat a véleményeket, melyeket kapott. Hogy lesz-e folytatás, egyelőre nem tudni, de ahelyett, hogy a jövőre koncentrálunk, inkább értékeljük a mát, és nézzünk sok animét, amíg tudunk!

Nézd meg most!