A jó, a rossz, és a Grál…/ Fate animeajánló

Hősök, látványos csaták, és egy csipetnyi történelem. Mi kell még?

   A Fate/Stay Night 2004 januárjában látta meg a napvilágot a Type Moon kiadónál, akkor még vizuális regény formájában (kevés interakciót igénylő történetközpontú játék, Japánban nagy sikernek örvend a műfaj). Az évek során folyamatosan bővült a (már multiverzumnak mondható) széria, máig jönnek ki tartalmak a Fate/Grand Order nevű népszerű mobiljátékhoz, és további animék/filmek várhatóak a jövőben is.

 

De mi az esszenciája? Mivel tudta megfogni a nézőit? Ennek nézünk most utána.

   A történet modern világunkban játszódik, amely társadalmában helyet kaptak a mágusok. Ezek az emberek azonban kénytelenek képességeiket és kilétüket elrejteni, megelőzve ezzel a társadalmi káoszt. Egy esemény van ahol megmutathatják képességeiket és tudásukat: A Grálháború. Időnként valahol a Földön felbukkan egy ismeretlen eredetű tárgy, a Grál, mely a legendák szerint képes az őt birtokló mindennemű kívánságát teljesíteni. A mágusok központi irányító és szabályozó szervezetének, a Mágus Egyesületnek a jóváhagyásával a Grál tulajdonjogát egy halálig tartó harccal döntik el.
Minden mágus megidéz egy szolgát, aki melette fog harcolni miután paktumot kötnek. A szolgák hősök lelkét hordozzák, akik legendás cselekedeteikkel írták bele magukat a történelembe. A szolgák, csakúgy mint gazdájuk, győzelmük esetén kívánsággaal járulhatnak a Grálhoz. A mágusok a fékentartásukhoz a megidézéskor kapnak 3 parancsbéklyót, melynek felhasználásakor a kiadott parancsot képtelen megtagadni, vagy felülvizsgálni. Ha valaki mindhárom parancsbéklyóját felhasználta, a paktum megszűnik, és a hősi lélek szertefoszlik.

A hősi lelkek 7 csoportra oszthatók, a Grálháborúban mindegyikből 1 idézhető meg:

 • Saber, egy karddal küzdő lovag
 • Lancer, a lándzsa mestere
 • Archer, avagy íjász
 • Rider, avagy lovas
 • Caster, a taktikus mágus
 • Assassin, avagy orvgyilkos
 • Berserker, kaotikus, ámde hatalmas erővel bíró harcos

  A hősöknek van egy végső képessége, a nemes káprázat, amely az erejük kikristályosodása. Ez szorosan fűződik mind az osztályukhoz, mind a történelmi személyükhöz.
Mindegyik archetípus más stratégiát igényel, minden osztálynak megvannak a maga előnyei és hátrányai.
  A mágusok, hogy az eseményt titokban tartsák, harcaikat az éj leple alatt vívják. És aki győz… mindent visz.

Pozitívumok:

 • Szinte kifogyhatatlan alapanyag:
  Ókori görög mitológia, vagy talán az északi? Netán jobban érdekel a pendragon legenda vagy az európai történetek? Mindenki számára tud érdekes tartalommal szolgálni a Fate, ugyanis Legendás hősök a világ minden táján, a történelem összes fejezetében léteztek. Számos új információval szolgált nekem a sorozat, gyakran egy-egy rész után utánanéztem a dolgoknak, bővítettem a tudásom. És többek között ez az, amit a Fate remekül csinál: szórakoztatva tanít. 
 • Látványvilág:
  Bár az évek múltával több stúdió is bővítette a világot, a látványra nem lehet panasz. A harcok továbbra is gyönyörűek, a harcok koreográfiái és a “kamerakezelés” szemet gyönyörködtetőek. A kosztümök szépek, kidolgozottak. Aki a CGI-jal hadilábon áll, annak itt kompromisszumot kell kötnie, ugyanis az animékben előtűnik.
 • Történet:
  Itt a Zero és Stay Night(UBW) duóról van szó. Remekül megírt sztori, tele megpróbáltatásokkal és váratlan fordulatokkal. A Fateben kegyetlenül leszámolnak azokkal, akik egy kicsit is meginognak hitükben. Egyszerre fizikai megpróbáltatás és eszmejáték a Grálháború. És készüljünk, mert a finálékban bizony megeresztik a vércsapot.
 • Zene:
  Egy anime sem lenne igazi egy jó OST nélkül, a Fate pedig itt is tett le maradandót. A harcok ezáltal még izgalmasabbak, a zenék emlékezetesek, így könnyen becsempészik magukat a dallamok az ember fülébe.

Negatívumok:

 • Részletesség:
  Gyakran előfordulnak kidolgozatlan karakterek, és a Fate mindig is egy szűk érdemi szereplőgárdával foglalkozik. Sajnálattal néztem, ahogy kidolgozatlan karakterek maradnak az animékben.
 • Astolfo:
  A Fate/Apocrypha elhozta nekünk az anime történelem egyik legnagyobb csapdáját, Astolfo-t. (Természetesen ez nem mérvadó negatívum, csupán egy figyelmeztetés 🙂 )

Visszatartó erő lehet az újak számára az animemennyiség.
Mit mi után, hol kezdjek neki? Ebben kaptok most egy kis segítségnyújtást.

  Az alapmű a Fate/Zero mely bevezet a világba, a néző megismerheti az egész zamatát. Történetben ezt követi a Fate/Stay Night(Unlimited blade works), mely lezárja az előző anime történéseit. Itt a néző számára kinyílik a világ, ugyanis az animék és filmek nem kapcsolódnak szorosan egymáshoz. Következhet pl. az Apocrypha(,mely a következő grálháború történéseit dolgozza fel), a Kaleid liner prisma Illya, Heavens feel, Carnival phantasm és a többi…
  Számos filmmel és sorozattal szolgál a Fate/Grand order is, ezeket is érdemes megtekinteni.

Nézd meg most!