Megszólítás

Sziasztok!

Én Tequila vagyok az animem újságírója. 😀

Szeretnék bemutatkozni nektek hogy ne tűnjek annyira idegennek. :3 Magyarország egy nagy városában élek. Egy kifejezetten extrovertált személyiség vagyok könnyen barátkozok és kezdek kötődni emberekhez. Mivel még gimnáziumba járok így a napjaim nagy részét az iskolában majd sokszor ahogy hazaérek tanulással edzéssel vagy anime nézéssel töltöm. :Đ Eddigi kedvenc animém a hunter x hunter amelynek a 140 valahány részével legalább fél évig birkóztam de amikor végre végeztem vele rájöttem hogy egy igazi élmény volt. (most fogok belefogni a manga elolvasásába is :p) Van egy 4 éves kiskutyám akit mindennél jobban szeretek. Viszont ahogy lehet be szeretnék majd szerezni pár vadászgörényt is. 😀  Inkább vonz a minimalista élet. Szeretem az egyszerű letisztult és könnyen megérthető dolgokat. (gondolom azért mert én nem vagyok ilyen)

Remélem tetszeni fognak a cikkeim és ha bármi meglátásotok, ötletetek van az oldalon vagy akár a hivatalos dc szerveren (ahol Oizys#0167 néven megtaláltok) nyugodtan írjatok!

~MEGSZÓLÍTÁSOK~

 

Ha sok animét nézel vagy mangát olvasol észrevehetted hogy karaktereket különböző utótagokkal szólítanak meg.  Nekem sokáig mindez összezavarodottságot okozott és tudom hogy nagy segítség lett volna ha találok egy ilyen összefoglalást így arra gondoltam hogy ezt a cikket felhasználom arra hogy mindezt letisztítva és összeszedve bemutassam nektek.

1. CHAN

A -chan egy olyan megszólítás melyet olyan emberek használnak egymásra akik nagyon közeli kapcsolatban vannak. Általában aranyosságot fejez ki így fiatalabbakra használják (gyakoribban lányokra) de állatokra is előfordul. Kapcsolatban lévő emberek is mondják egymásra a szeretett, közelség és „cukiság” kifejezéséhez.

2. SAN

Felnőtteket szólítanak meg így. E megszólítás nélkül beszélni valakihez udvariatlanság hacsak nem vagyunk vele olyan viszonyban hogy megengedett legyen.

3.SAMA

A san tiszteletteljesebb formája. Életkorban és társadalmi rangban felettünk lévő emberekre kell használni.

4.KUN

Egy általános megszólítási forma, bárkire használható de általában fiatal fiúkra.

5.SENPAI

Udvarias megszólítási mód. Olyan emberekre használjuk akik egy bizonyos dologban előttünk járnak. Például: iskolában, munkahelyen.  

6.KOHAI

A senpai ellentéte egy fiatalabb egyén (általában). Nálunk alacsonyabb társadalmi szinten lévő emberekre referálunk így.

7.SENSEI

Ez a legtiszteletteljesebb megszólítás. Olyan emberekre használjuk akikre felnézünk, akikről példát veszünk. Magában is értelmes viszont a névhez utótagként is van értelme.

8.ONEE-CHAN/SAN/SAMA

Kisebb/Nagyobb lány testvér.

9.ONII-CHAN/SAN/SAMA

Kisebb/Nagyobb fiú testvér.

10. OJII-CHAN/SAN/SAMA

Nagyapádat hívhatod így vagy egy idősebb férfit.

11.OBAA-CHAN/SAN/SAMA

Nagyanyukádat hívhatod így vagy egy idősebb nőt.

12.DONO

Jóval idősebb férfiakra használták régen egy tiszteletteljes megszólításként, de mostmár levelek végén lévő utótaggá vált.

Author: Teq

9 thoughts on “Megszólítás

  1. Nagy részüket már tudtam, de jó így egybe átlátni őket.
    Mondjuk még annyit zárójelben odaírtam volna lévén h angolul a 8. és 9. pont ugyanúgy hangzana kiejtésileg az írás miatt, h az Onee-chan (ejtsd: oné-csan), míg az Onii-chan (ejstd: oní-csan), de sok animéből ez gondolom kihallatszódik ^^

    1. Tudomásom szerint a -tan csak egy becézési forma, míg a felsoroltak mind a japán kultúra, hagyomány, és nyelv része melynek használata majdnemhogy kötelező, ugyanis ott a ranglétra nagyon nagy szerepet tölt be és ezzel jelzik a pozícióját más embernek.Így a tan mint név utáni tag csak egy becézési formája / átalakult formája a felsoroltaknak. Körülbelül a san-nak felel meg, de ezt is inkább a már közelebb ismeretségben lévő emberek használják.

Vélemény, hozzászólás?