Karácsony Japánban

Minden év Decemberében emberek milliói ünneplik a karácsonyt és az Újévet világszerte. Ez alól Japán sem kivétel, ahol természetesen szinte semmi sem olyan, mint itt Európában. E keresztény ünnepnek mindenhol más és más a megjelenése, más szokások övezik. No de mi is a helyzet pontosan Japánban? Derítsük ki! 

Annak ellenére, hogy ez főleg egy vallási ünnep Japánban a legtöbben megünneplik a vallási nézet figyelembe vétele nélkül, mivel nem vallási ünnepként tekintenek rá, és Európa legtöbb országával ellentétben nem is a családi összejöveteleken, hanem a romantikus randikon és baráti szórakozásokon van a hangsúly. Szóba jöhet a közös étkezés, sétálás a városban és annak fényeinek nézése, mivel Japánban ilyenkor fényekbe öltöznek a városok. 

A karácsonyfa állítás sincs a szokások és teendők között, ám sok bolt és bevásárlóközpont gyönyörűen feldíszített fákat állít fel ezzel karácsonyibb hangulatot adva az átlagos bevásárlókörútnak. No de vajon ezek ellenére is eljön a Mikulás?

A gyerekeknek, akik karácsonykor várják a Mikulást, nem kell csalódniuk, ugyanis mint más országokban a Télapó hagyománya itt is él. Ők is tűkön ülve várják a Mikulást, mint a magyar gyerekek, azonban ők Szentestén és bíznak benne, hogy másnap reggel ajándék várja őket. A télapó viszont nem a kéményen keresztül közlekedik, ugyanis a legtöbb japán házban ez lehetetlen lenne. Ha megkérdeznénk egy japán kisgyereket valószínűleg egy finomságokat hordozó szellemszerű lényként írná le a mi Mikulásunkat.

“Csak a férfiak lehetnek Télapók?” Japánban nem! Itt a női Télapók, vagyis inkább már Télanyók jelenléte sem meglepő az évek óta jelen lévő Santacos (Santa Claus + cosplayer) hagyomány miatt, melynek keretében rengeteg cosplayer és celeb nő is Mikulás ruhát ölt.

Mi is lenne a karácsonnyal finom ételek nélkül? Talán senki számára nem meglepő, hogy az Európában szokásos sonka és pulyka helyett (a KFC nagy örömére) Japánban a legnépszerűbb karácsonyi étel a sült csirke. Ez az étel annyira népszerű hogy az amerikai gyorsétterem láncok már novemberben előrendeléseket vesznek föl rá.

Ami a desszertet illeti, mézeskalács, kekszek vagy pite helyett úgynevezett karácsonyi tortát (kurisumasu keeki) esznek  az emberek szeretteikkel.

Eme szokás 1922-re nyúlik vissza, amikor is egy Fujiyai cukrász, aki tortákat készített, így hirdette őket: “kurisumasu ni keeki o tabemashou”, avagy Együnk tortát karácsonykor!
Ez a karácsonyi torta pedig nem egy átlagos gyümölcstorta, hanem piskótatészta alapú epres süti. (A képre kattintva találhattok egy receptet.)

A karácsony nem csak a mindennapokban, hanem a pop-kultúrában is megjelenik. Már novemberben népszerű mind a hagyományos mind a külföldi karácsonyi zene, vagy ezeknek japán feldolgozásaik.
És mi is lenne ez az ünnep karácsonyi animék nélkül? Pár cím, melyet érdemes lehet meglesni:

Anime

Zene

Kellemes ünnepeket kíván az Animem csapata!

メリークリスマス!